КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ"
РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ДОНОРСТВО – ЦЕ ПОЧЕСНО

NoneNoneNoneNoneNoneNoneNoneNone

14 червня відзначався Всесвітній день донора – людей, хто добровільно здав свою кров, хто дарує надію хворим на порятунок життя та збереження здоров’я.

         У цей день в КП «Рівненський обласний центр служби крові» Рівненської обласної ради були проведені урочисті заходи по вшануванню донорів і всіх причетних до донорського руху. Розпочалися вони із вступного слова-привітання  директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської обласної державної адміністрації Олега ВІВСЯННИКА, який вручив посвідчення 20 особам, що набули в 2023 році статусу «Почесний донор України».

         Директором КП «РОЦСК» РОР Ліною МИХАЛЬЧУК було відзначено           10 осіб із статусом «Заслужений донор України», що здали безоплатно 100 і більше разів кров. Серед них колишній лікар-рентгенолог Острозької  багатопрофільної лікарні Олег ШЕВЧИШИН, сестра медична Костопільської багатопрофільної лікарня Оксана СЕМЕНЮК. Також вона привітала працівників КП «РОЦСК» РОР, що є Почесними донорами України та працівників, які  на даний час активно виконують донорські функції.

         В заходах по вшануванню донорів активну участь приймав голова Рівненської міської організації Товариства Червоного Хреста Анатолій КАШТАН, який нагородив всіх вищезазначених цінними подарунками за їх гуманність і жертовність. Всіх присутніх зі святом привітала начальник обласного управління культури і туризму ОДА Любов РОМАНЮК та запропонувала запрошення для відвідування вистав у театрах міста, музеях області.

         В нашому повсякденному, пришвидшеному ритмі життя не завжди можна доєднатися до здачі крові. Завдяки волонтерам процес участі у донорстві стає керованим, цілеспрямованим із залученням необхідної кількості донорів. Щира подяка для них, а особливо донорам-волонтерам, причетним до медичної галузі: голові БО «Скарбниця надії» Мар’яні Реві, головній медичній сестрі КНП «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр                              ім. В. Поліщука» Ірині Саванчук, голові Рівненської міської організації Товариства Червоного Хреста  Анатолію Каштану.

         За період оголошення воєнного стану, розуміючи важливість забезпечення поранених і постраждалих компонентами крові, в здачі крові приймали участь організовані колективи громад області, організацій закладів (медичних, освітніх, адміністративних, господарських), представники силових структур, військовослужбовців, священнослужителів і просто пересічні жителі області.

         В день проведення заходів всі, хто здавав кров, отримували пам’ятні  сувеніри та подарунки. Крім того мережею магазинів КТС було проведено розіграш сертифікатів на свій товар вартістю по 700 гривень.

         Все, що було організовано 14.06.2023 р. в день Всесвітнього дня донора – це найменша подяка донорам за врятоване життя наших співвітчизників.