КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ"
РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Всесвітній день донора крові 2023: здавайте кров, здавайте плазму крові, діліться життям і робіть це часто

None

14 червня 2023 р. у всьому світі вкотре відзначатиметься Всесвітній день донора крові. Офіційно оголошений Всесвітньою Асамблеєю охорони здоров'я щорічним заходом у 2005 році, цей день надає особливу можливість віддати належне добровільним донорам крові у всьому світі, подякувати їм за те, що вони дарують людям свою кров, та привернути увагу всього світу до одного з найважливіших напрямків діяльності загального доступу до безпечної крові.

Типова вага крові в нашому організмі становить 8% від ваги тіла, а 5% її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15 до 20% крові надходять в центральну нервову систему і мозок, 22% - в нирки.

В Японії вже традиційно групу крові відносять до індикаторів особистості. Традиція настільки розвинулася, що в японській версії Facebook при реєстрації профілю зазвичай вимагають вказати свою групу крові.

Напевно, кожен замислювався чому поріз папером настільки болючий. Це відбувається тому, що в поверхневі порізи не виступає досить крові, щоб захистити пошкоджені нерви.

У травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.

Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і буде координуватися Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення.

Кожна здача крові – це дорогоцінний дар, який рятує життя, а неодноразове донорство – ключ до забезпечення достатніх запасів безпечної крові.

У багатьох країнах службам крові доводиться вирішувати завдання забезпечення безпечною кров'ю високої якості у достатньому обсязі. Від відсутності доступу до безпечної крові та продуктів крові, особливо в країнах з низьким та середнім рівнем доходу, страждають усі пацієнти, у тому числі ті, хто потребує регулярного переливання. Одна зі стратегій ВООЗ полягає у наданні допомоги країнам з низьким та середнім рівнем доходу в покращенні доступності та якості людської плазми, включаючи оптимізацію використання плазми, одержуваної з цільної донорської крові, та розширення доступу пацієнтів до життєво важливих методів лікування з використанням білків плазми.

В Україні повномасштабна війна. Щодня до лікарень прибувають поранені бійці, тому потреба в компонентах крові значно зросла в порівнянні з довоєнним часом. Донорської крові потребують також цивільні, що постраждали від воєнних дій. Не скасувала війна і планових ургентних операцій, онкологічних захворювань, ускладнених пологів. Наразі проблема донорства крові в Україні стала особливо гострою.  

Головна тема кампанії цього року

У 2023 р. кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора крові проходить під девізом " Здавайте кров, здайте плазму крові, діліться життям і робіть це часто ". У центрі уваги – пацієнти, які потребують переливання крові протягом усього життя, та роль, яку може зіграти кожна людина, зробивши цінний подарунок у вигляді крові чи плазми. Крім того, наголошується на важливості регулярної здачі крові або плазми для створення стабільних і безпечних запасів крові та продуктів крові, доступних завжди і всім у всьому світі, щоб усі потребуючі пацієнти могли отримувати своєчасне лікування.

Кампанія має такі цілі:

  • відзначити та віддячити людям, які здають кров, та стимулювати більше людей до того, щоб ставати донорами крові;
  • стимулювати здорових людей до того, щоб регулярно здавати кров, настільки часто, наскільки це безпечно і можливо, щоб допомогти покращити якість життя пацієнтів, залежних від переливання крові, та зробити свій внесок у створення запасів безпечної крові в усіх країнах світу; 
  • підкреслити велике значення добровільного безоплатного регулярного донорства крові та плазми для забезпечення загального доступу до безпечних продуктів крові в усіх країнах; 
  • мобілізувати уряди та партнерів щодо розвитку надання підтримки національним програмам переливання крові, їх зміцнення та фінансування на національному, регіональному та глобальному рівнях.

Заходи, покликані популяризувати тему Всесвітнього дня донора крові цього року, можуть включати церемонії вшанування донорів, кампанії в соціальних мережах, спеціальні трансляції у засобах масової інформації, публікації в соціальних мережах за участю донорів крові, зустрічі та семінари, музичні та інші культурні заходи знак подяки донорам, а також розфарбовування знакових пам'яток у червоний чи жовтий колір. Країни рекомендують розповсюджувати в різних засобах масової інформації історії людей, зокрема пацієнтів, залежних від переливання крові, чиї життя були врятовані завдяки донорству крові або плазми, як один із способів стимулювання донорства.