КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ"
РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ДАЙДЖЕСТ ЗМІН В ОХОРОНІ ЗДОРОВ'Я № 23, ЧЕРВЕНЬ 2020

None

Як боротися з COVID-19 в умовах дії нової моделі фінансування


 Ситуація з епідемією і те, наскільки швидко НСЗУ відреагувала на необхідність підвищити захист пацієнтів та медиків у цих екстремальних умовах, найкраще демонструють переваги нової системи фінансування охорони здоров’я.

До програми медичних гарантій оперативно додали чотири пакети послуг з надання допомоги пацієнтам із коронавірусом або підозрою на нього. На виплати за цими договорами з держбюджету виділено понад 15 млрд грн.
НСЗУ як єдиний закупівельник здатна в критичних ситуаціях реагувати миттєво і в максимально короткі строки спрямовувати кошти саме туди, де вони потрібні.
Зауважте: фінансування за лікування пацієнтів з COVID-19 за березень, яке йшло через бюджетну субвенцію, багато лікарень не отримало й досі. Натомість НСЗУ знадобилось лише чотири робочі дні, щоб перші виплати пішли в лікарні і медики змогли отримати доплати за роботу в умовах підвищеного ризику.
В усіх чотирьох пакетах специфікаціями передбачено до 300% доплати медичному персоналу, який працює з пацієнтами з діагностованим або підозрюваним коронавірусом. Головний лікар, який підписує договір з НСЗУ, бере на себе зобов’язання виплатити ці кошти.
Вимоги для підписання договору максимально враховують те, що потрібно для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою. Але водночас вони не є неможливими для виконання.
Іще в березні було сформовано перелік лікарень, у яких мали лікувати пацієнтів із COVID-19. Це заклади, які найкраще оснащено, їхнє розташування дозволяє раціонально довозити пацієнтів з усіх населених пунктів. Але цих рекомендацій дотримувались не в усіх регіонах. НСЗУ укладе договори за квітень і виплатить усім медичним закладам, де були пацієнти із коронавірусом. Але надалі ми будемо контрактувати тільки ті лікарні, які мають достатню кількість лікарів та відповідне обладнання, щоб потрапляння до них пацієнта було безпечним. 


 Оксана Мовчан, в. о. Голови Національної служби охорони здоров’я України

Повна версія номеру