КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ"
РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

14 ЧЕРВНЯ - Всесвітній День донора крові!

Вітаємо з Днем Донора!

Це свято – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

Всесвітній День донора крові – досить нове свято, яке визначають в багатьох країнах світу.

У травні 2005 р в ході п'ятдесят восьмої сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я міністри охорони здоров'я з усього світу одноголосно заявили про готовність підтримувати добровільне донорство крові та про свою прихильність цьому завданню. У резолюції WHA58.13 вони постановили заснувати Всесвітній день донора крові та його проведення 14 червня кожного року.

Дата Всесвітнього дня донора крові приурочена до дня народження Карла Ландштейнера (1868-1943) - австрійського лікаря та імунолога, Нобелівського лауреата, який відкрив групи крові у людини.

Щорічно кампанія по проведенню Всесвітнього Дня донора проходить  під певним гаслом. У 2020 році:«Здавай кров заради здорового світу!»

«Добровільне безоплатне донорство крові – це акт дарування життя  - кращий подарунок, який людина може подарувати або отримати»

Маргарет Чан,  генеральний директор ВООЗ.

Встановлено, що безоплатне добровільне донорство є основою для безпечного і надійного кровопостачання, з огляду на те, що у даній категорії людей низький рівень захворюваності на інфекції (включаючи ВІЛ та вірусні гепатити), переданих через кров.

Цього року перед кампанією стоять наступні цілі:

- відзначити заслуги і подякувати донорів, а також закликати тих, хто ще не здавав кров, стати донорами;

- підвищити рівень обізнаності про нагальну необхідність підвищення доступності безпечної крові у всіх випадках, коли вона необхідна для порятунку життів;

- продемонструвати необхідність забезпечення загального доступу до безпечного переливання крові і провести інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо значення безпечного переливання крові для надання ефективних послуг охорони здоров'я і досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я;

- заручитися підтримкою з боку урядів і партнерів з розвитку на національному, регіональному та глобальному рівнях, з тим щоб забезпечити вкладення коштів в національні програми по крові, підвищити їх ефективність і забезпечити їх стійкість.

Ваша участь і підтримка допоможуть розширити вплив Всесвітнього дня донора крові 2020 р. домогтися більш широкого визнання того, що здача крові є актом солідарності, що рятує життя, а послуги з постачання безпечної крові та її продуктами є найважливішим елементом всіх систем охорони здоров'я.

Міжнародні організації, включаючи, зокрема, Всесвітньої організації охорони здоров'я, Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародну федерацію організацій донорів крові і Міжнародне товариство переливання крові, продовжують працювати в тісній співпраці, направляючи і підтримуючи діяльність своїх учасників.

 

ШАНОВНІ ДОНОРИ, люди з великої літери!

Висловлюємо Вам щиру подяку, за Вашу людяність, за Вашу готовність своєю кров’ю врятувати чиєсь життя.

Бажаємо Вам здоров’я, благополуччя, добробуту, радості, сонячного тепла і сімейного затишку у Ваших родинах.

Двері закладів служби крові завжди відкриті для Вас!

 


З повагою,

Колектив комунального підприємства

«Рівненський обласний центр служби крові» РОР