КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ"
РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Дайджест змін в охороні здоров'я № 21, квітень 2020

None

Нова модель фінансування — оптимальна для подолання кризи


 З 1 квітня медичні заклади спеціалізованої медичної допомоги почали працювати в новій реальності: надавати медичні послуги за Програмою медичних гарантій і отримувати гроші за договором з НСЗУ. Початок другого етапу медичної реформи збігся у часі зі складним викликом для всієї медичної системи про пропротидії поширенню COVID-19. Зараз усі зусилля лікарів і медичних працівників спрямовані на цю боротьбу.


У час криз слід вибудовувати нові системи, а не рятувати безнадійно застарілі. Саме тому потрібно зараз якнайшвидше реформувати систему охорони здоров’я, щоб вона справді могла відповідати на різні виклики. Реформа, яка реалізується, покликана посилити ефективність управління ресурсами в сфері охорони здоров’я. Щоб кожна гривня працювала на потреби пацієнта.

Нова модель фінансування системи охорони здоров’я, завдяки прогнозованості, ефективному та прозорому розподілу коштів, добре підходить для швидкого
реагування в ситуації з поширенням коронавірусу.
Договір з єдиним закупівельником медичних послуг дозволяє легше мобілізувати ресурси та адаптувати правила і практики. Завдання НСЗУ швидко спрямувати гроші туди, де вони потрібні в цей момент, туди, де є пацієнти.

Сьогодні більшість медзакладів уже підписали договори з НСЗУ і готові виконувати їх умови. Вже понад 90% українських лікарів зареєструвалися в електронній системі охорони здоров’я. Електронні дані основа для прийняття рішень. Завдяки інформації, яку керівники закладів подавали у своїх пропозиціях, у нас є дані які спеціалісти, яке обладнання та як організована медична допомога в конкретній лікарні. Ми знаємо, де є відділення інтенсивної терапії, реанімація, апарати ШВЛ. На основі цих даних НСЗУ дала свої пропозиції МОЗ стосовно лікарень, які можна задіяти у боротьбі з COVID-19.
Розуміючи серйозність ситуації через поширення коронавірусу, НСЗУ запропонувала перерозподілити 900 мільйонів гривень на субвенцію для регіонів для підтримки малопотужних лікарень на час пандемії. Місцева влада зможе спрямувати ці кошти на підтримку діяльності своїх медичних закладів під час пандемії.

Я впевнена, що спільними зусиллями нам вдасться впоратися з усіма труднощами. І ми вдячні кожному лікарю, медичній сестрі, керівнику закладу, представнику місцевої влади, фармацевту та провізору, які роблять свій внесок у реалізацію наймасштабнішої реформи в країні.


 Оксана Мовчан, в. о. Голови Національної служби охорони здоров’я України

Повний текст: http://rospk.communal.rv.ua/media/uploads/NSZU_digest_2_2020-3_RTgWd3G.pdf