КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО
"РІВНЕНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СЛУЖБИ КРОВІ"
РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

14 червня Всесвітній день донора крові

Це свято — ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

Всесвітній день донора крові — досить нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засновано під егідою ООН в травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві. Наразі його святкують 14 червня. Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини.

Щорічно кампанії по проведенню Всесвітнього дня донора проходять під певними гаслами, в 2017 році – «Чим ви можете допомогти? Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто». Мета Всесвітньої організації охорони здоров’я – до 2020 року в усіх країнах світу отримувати кров та її компоненти від добровільних безкоштовних донорів.

Сьогодні лише в 62 країнах світу національні запаси крові засновані майже на 100-відсотковому добровільному безоплатному донорстві крові, а 40 країн досі залежать від родинних і навіть платних донорів.
Для багатьох людей добровільна здача крові – це почесна і благородна справа, адже люди віддають частку себе на благо одужання, а інколи й спасіння життя іншої людини. Сама здача крові для здорової людини абсолютно не шкідлива. Після кожної здачі крові в донора йде оновлення клітин — кістковий мозок продукує молоді, більш активні еритроцити, лейкоцити, тромбоцити. Крім того, організм виробляє невелику кількість стовбурових клітин, про користь яких сьогодні так багато говориться.  

Виведення з організму надлишок заліза, який може викликати онкологічні та серцеві патології. Сприяє нормалізації кровообігу, профілактує серцево-судинні захворювання, стимулює імунну систему, зменшує навантаження на печінку та селезінку. Ще один великий плюс заключається в здатності організму протистояти надмірним кровотечам та значно швидше відновлюватися після них. За 60 днів повністю відтворюється склад крові, що сприяє тому, що організм донора підтримує здорові функціональні властивості, тому донорську кров можна здавати кожні два місяці. Переливання крові та її препаратів щорічно сприяє порятунку мільйонів людських життів, робить більш якісним життя пацієнтів, що страждають від загрозливих для життя станів, дозволяє проводити складні медичні та хірургічні втручання. Ситуація, що склалася на сході України, перебуває в центрі уваги всього суспільства, адже нині практично немає байдужих до майбутнього нашої країни. Для багатьох поранених мешканців та бійців АТО, які стоять на захисті України, єдиним шансом на збереження життя є переливання крові. А тому важливість Всесвітнього дня донора крові пов’язана з безсумнівною важливістю самого донорства. Метою щорічного заходу є залучення здорових людей до добровільного, безоплатного донорства, об’єднання людей з турботою про кожного.

 

Шановні донори,

люди з великої літери,

висловлюємо Вам щиру подяку,

за Вашу людяність,

за Вашу готовність своєю кров’ю

врятувати чиєсь життя.

Бажаємо Вам здоров’я, благополуччя, доброту, радості, сонячного тепла і сімейного затишку у Ваших родинах.

Двері закладів служби крові завжди відкриті для Вас.

З святом Вас наші донори!!!

 

З повагою,

колектив комунального закладу «Рівненська обласна станція переливання крові»